Skip to content

November 9, 2020

Η ψηφιακή κάλπη και οι …ανεμόμυλοι!

biometrics_393622381

Η κάλπη όπως γνωρίζουμε είναι βασικό εργαλείο της Δημοκρατίας. Όμως το ουσιώδες είναι η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ και όχι το ΕΡΓΑΛΕΙΟ της ψηφοφορίας δηλαδή η κάλπη!

Ιστορικά το εργαλείο “κάλπη” πέρασε από πολλές φάσεις όπως το να είναι ένα σακί που μάζευε τα κουκιά ή τα βότσαλα μέχρι το να είναι σήμερα ένα κουτί που μαζεύει ψήφους από χαρτί…

Το μέλλον όμως της κάλπης όπως και πολλών άλλων “εργαλείων” του αιώνα μας (όπως π.χ. το χρήμα, η “ταυτότητα” κλπ!…) είναι αναμφισβήτητα ΨΗΦΙΑΚΟ!

Μπορείτε να φανταστείτε τον άνθρωπο του 21 αιώνα, του 2025 ή του 2030 να ψηφίζει πίσω από παραβάν με χάρτινες ψήφους σε κάποια κουτιά;

Σήμερα υπάρχουν τεχνολογίες που μπορούν να μας εξασφαλίσουν το αδιάβλητο της ψηφοφορίας όπως για παράδειγμα η τεχνολογία blockchain που εφαρμόζεται στο bitcoin και που εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια σε χρηματικές συναλλαγές (ΚΑΝΕΙΣ μέχρι σήμερα δεν πόρεσε να “σπάσει” μια τέτοια συναλλαγή σε αντίδεση με το τι γίνεται στις “παραδοσιακές” κάλπες…) αλλά εξασφαλίζει και απόλυτη διαφάνεια στις συναλλαγές κάτι που είναι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Επιπλέον οι τεχνολογίες βιομετρικής ταυτοποίησης του χρήστη που εφαρμόζονται ακόμη και στο τελευταίο κινητό τηλέφωνο σήμερα με τη χρήση δακτυλικού αποτυπώματος ή/και των χαρακτηριστικών το προσώπου εξασφαλίζουν την ταυτοποίηση αυτού που ψηφίζει με πρωτόγνωρη ακρίβεια.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας μπορούν να μας προσφερθούν απλά μέσα από το κινητό μας τηλέφωνο! Ο ψηφοφόρος του σήμερα (όχι του μακρινού μέλλοντος!) μπορεί απλά να ψηφίσει με το δακτυλικό του αποτύπωμα από το κινητό του ή με το πρόσωπό του στην κάμερα του κινητού κάνοντας έτσι την διαδικασία της ψηφοφορίας πολύ απλή και προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες πολλών δημοψηφισμάτων και εκλογών οδηγώντας προς ένα πιο ενεργό Πολίτη και προς μια πιο Άμεση Δημοκρατία!

Η κάλπη είναι απλά ένα ΕΡΓΑΛΕΙΟ της Δημοκρατίας που εξελίσσεται και αυτό όπως όλα γύρω μας! Μόνο βαθύτατα “συντηρητικά” και “αντιδραστικά” μυαλά μπορούν να ενδυθούν την πανοπλία του Δον Κιχώτη και να κυνηγούν να εξοντώσουν έναν φανταστικό εχθρό ενάντια στην Πρόοδο! 

Βησ. Πολύζος

Read more from Διάφορα

Comments are closed.